Croatian Czech English French German Hungarian Italian Macedonian Slovenian Spanish

Paradontologija i implantologija

Paradentoza (parodontitis) je ozbiljna bakterijska infekcija koja može uzrokovati gubitak zuba.

 

Bolest je dugotrajna, kronična i progresivna. Započinje gingivitisom, tj. "upalom desni", a ako se ne liječi prelazi u paradontozu, koju obilježava propadanje ligamenta zuba i okolne kosti što na kraju rezultira gubitkom zuba.

Desni se odvajaju od kosti stvarajući džepove. Taj proces nažalost ima blage simptome, te pacijenti odgađaju odlazak stomatologu.

U ordinaciji dr. Rafaj pružamo profesionalna čišćenja parodontalnih džepova bezbolnim metodama koje su se pokazale kao najučinkovitija terapija kod blago do srednje uznapredovale bolesti. Takva čišćenja uklanjaju zubni plaki kamenac sa površine zuba i površine korijena zuba. Površinu korijena zuba po završetku čišćenja poliramo (tzv. kiretaža džepova") čime stvaramo uvijete za regeneraciju epitelnog pričvrstka gingive.

Ako početnom, gore opisanom terapijom nismo smanjili dubinu džepa, prelazi se na kirurško liječenje. Najčešće operaciju gingive s odizanjem režnja, jer na taj način možemo otvoriti duboke parodontne đžepove i pod kontrolom oka očistiti njihov upalni sadržaj, a gubitak potporne kosti nadomijestiti postupcima vođene tkivne regeneracije i nadomiještanje jednim od materijala "umjetne kosti".

Implantologija

Dugo godina pokušavaju se pronaći što prirodniji nadomjestci za izgubljene zube, a implantatima se to postiglo. Implantati ne samo da vraćaju osmijeh Vašem licu nego Vam i omogućavaju da doživite svoje zube dok jedete i govorite.               

Dentalni implantat je vijak izrađen od titana koji se jednostavnim kirurškim  postupkom u lokalnoj anesteziji ugrađuje u gornju ili donju čeljust. Tako ugrađen zamijenjuje korijen koji nedostaje. Nakon ugradnje slijedi period oseointegracije, kao bi  okolna kost srasla s implantatom. Taj period traje od 2-6 mijeseci , ovisno o strukturi kosti. Nakon tog periodu implantat je suguran nosač krunice ili mosta i pristupa se izradi istog.