Croatian Czech English French German Hungarian Italian Macedonian Slovenian Spanish

3D Funkcijska dijagnostika i terapija

Funkcijska dijagnostika i terapija; liječi pacijente s bolovima u čeljusnom zglobu i žvačnoj muskulaturi.

Pomak u čeljusnom zglobu može uzrokovati bolove, glavobolje, škljocanje, vrtoglavice, zujanje u ušima što je sve posljedica "krivog zagriza". U današnje vrijeme u kojem se susrećemo s velikim brojem protetskih radova napravljenim u neadekvatnoj međučeljusnoj poziciji, velikim stresom koji je često uzrok škripanju i recesijama (povlačenjem) gingive s osjetljivim zubnim vratovima.

Skup svih tih simptoma nazivaju se KRANIOMANDIBULARNE DISFUNKCIJE.

Mogućnosti terapije su udlage, terapijski provizoriji i definitivni rad i fizioterapija.               

Funkcionalne smetnje žvačnog sustava: Proteze, krunice i mostovi, ako su konstrukcije preniske ili previsoke, krivi zagriz, sve to može dovesti do promjenjenog položaja glave i do promjene čitave statike tijela.               

Posljedica toga su neuromuskularne inkoordinacije koje dovode do glavobolja, bolova u području lica, vratnog, ramenog i leđnog područja.Često se pojavljuje zujanje u ušima, vrtoglavice i smetnje vida.Obrnuto,funkcionalne smetnje područja zdjelice(torzija zdjelice), kao i funkcionalno skraćena noga, zbog kompenzatornog položaja kralježnice, (najčešće skolioza) dovode do krive pozicije doljnje čeljusti, diskoordinacije žvačne muskulature i do bolova žvačne muskulature,glave,u području uha, lica i čeljusnog zgloba.

Sistematska suradnja između stomatologa i liječnika specijalista, i fizioterapeuta, preduvjet je za uspješnu dijagnostiku i terapiju. Funkcijska dijagnostika  se bazira na  kliničkoj, manualnoj i elektroničkoj analizi žvačnog aparata.

Kontrolira se stanje muskulature, zgloba i čitave statike.

Funkcijska terapija se bazira na relaksaciji čitavog neuromuskularnog sustava( uz pomoć fizioterapije, manualne terapije i specijalnim udlagama za relaksaciju muskulature). Po potrebi se korigira pozicija doljnje čeljusti i u fiziološkom položaju se rekonstruiraju žvačne plohe, često protetski.

 

3D Dijagnostika Zebris

Ovo je kompjuterizirana metoda dijagnosticiranja položaja čeljusnog zgloba i odnosa gornje i donje čeljusti TZV. ZAGRIZA.

U ordinaciji  Dr. Rafaj  se uz pomoć ove vrste kompjuterske dijagnostike  rješavaju bolne kraniomandibularne disfunkcije kao što su kompresije i ostali pomaci  čeljusnog zgloba ( najčešće zbog stiskanja i škripanja) i nepravilni zagrizi kao posljedica neadekvatne protetike i ortodoncije.

Svaki  pomak u našoj okluziji tj. " zagrizu" , kad naše tijelo to ne može kompenzirati , dovodi do bolova, škljocanja ...

Zebris  kompjuterizirana dijagnostika ekstremnom  preciznošću  uz pomoć educiranog terapeuta može korigirati nepravilnosti,   takvo  što je nemoguće učiniti konvencionalnim registratima , pod kontrolom našeg oka.

Također  na taj način možemo dobiti točne podatke za programiranje artikulatora u kojemu izrađujemo sve protetskih  vrste radova.  Protetika izrađena na taj način odgovara u potpunosti našoj anatomiji , funkciji i estetici.