Croatian Czech English French German Hungarian Italian Macedonian Slovenian Spanish

Estetski zahvati i protetika


Estetska dentalna medicina i protetika bavi se izgledom zubi, zubnog mesa i harmoničnim uklapanjem u oblik lica i glave.

Potrebna je uska suradnja educiranih stomatologa i zubnih tehničara kako bi se postigla optimalna prirodna estetika.

Kod prvog smiješka vide se gornji prednji zubi koji su dominantni za izgled. Jednako je važno i zubno meso i parodont koji su, ako su zdravi, ružičaste boje i u jednoj harmoničnoj liniji, što upotpunjava estetiku.

U ordinaciji mr.sc. Martina Rafaj Krunić pacijenti dobivaju estetsku i funkcionalnu protetiku, implantologiju, ljuskice, izbjeljivane najsuvremenijom tehnikom, bezmetalne emax i cirkon krunice, bezmetalne cirkonske implantat nadogradnje, što čini današnji vrhunac zubne protetike.

Također estetika bez funkcije nije dovoljna za dugotrajnu garanciju kvalitete. Funkcija govora i žvakanja može biti podešena prema individualnim kretnjama, koje je moguće mjeriti modernom elektronikom za mjerenje pokreta čeljusnih zglobova i kod koje se sve protetske rekonstrukcije izrađuju u artikulatorima. Visoki standard i kvaliteta naših radova garantiraju dugogodišnje zadovoljstvo i estetsku i funcionalanu harmoniju.

Protetika

 Prije ili kasnije suočavamo se s gubitkom zuba ili gubitkom kvžica na žvačnim plohama kutnjaka i predkutnjaka. Da bi takvim zubima vratili funkciju koja omogučava žvakanje, higijenu, pa čak i statiku glave trebali bi biti rekonstruirani.  Na našu sreću današnji materijali s visoko estetski i nadasve precizni.

1. Porculanske ljuske

Porculanske ljuske ( laminati, venerr-i) su tanke pločice koje se lijepe na minimalno preparirane ili nepreparirane obrazne plohe zuba, ovisno o indikaciji.  One su po svojoj građi slične caklini , te ih smatramo caklinskim nadomjestkom. Upravo zbog toga s porculanskim ljuskama možemo ostvariti vrhunska estetska i funkcionalno rehabilitacijska rješenja  ...više na stranici Estetski zahvati i funkcijska dg. i th.

2. Krunice i mostovi

Krunice i mostovi su idealni za rekonstrukciju frakturiranih i velikim ispunima oštećenih zuba. Nakon gubitka zuba važno je naše zube nadomijestiti jer dolazi do pomaka susjednih zuba na nefiziološki način u prazan prostor, a uz to dolazi do pomaka čeljusnog zgloba. ....više na stranici funkcijska th.

indikacije za izradu krunica su: -zubi oslabljenim velikim ispunima -rekonstrukcija fraktruriranih zubi -zaštita endodontski liječenih zubi -kada je potrebno izraditi most

3. Pune porculanske i cirkonij krune

Emax puna keramika, koja je po sastavu litij disilikat, a može se izraditi press ili frez cat- cam tehnikom. Također cirkonij porculanske krune se izrađuju kompjuteriziranom cat-cam tehnikom iz blokova cirkona kontroliranog podrijekla (proizvođač Amman Girbach).  Dakle nemaju metalnu jezgru a time ostvaruju bolji estetski rezultat.

Konačni cilj je postići harmoničnu estetiku i nadasve funkcijsku rehabilitaciju vaše usne šupljine.

4. Metal keramičke i zlatnokeramičke krunice i mostovi

Ove vrste krunica se koriste dugi niz godina u protetici. Njihovu osnovu čini plemenita legura, titan ili zlato na koju se slojevito nanosi porculan.

5. Mobilna protetika

-potpune proteze -djelomične skeletirane proteze sa porculanskim krunama poduprte  zglobnim vezama 8tzv. bez kvačica) -djelomične teleskop proteze i pomićni mostovi na zlatu -proteze poduprte implantatima

6. Izrada udlaga

tzv. Michigan udlage se izrađuju kod funkcionalno očtećenih pacijenata. Izrađuju se od prozirnog akrilata, a moraju sadržavati posebni geometrijski protokol.  ...više pod funkcijska th

7. Izrada terapiskih provizorija

Kada pacijent pristupi protetskoj rehabilitaciji, prva faza je izrada provizorija. Oni sluze za zaštitu nasih prepariranih zubi i kao terapijsko sretstvo kod "vračanja zagriza" u fiziološki položaj koji smo izgubili npr. predhodnim protetskim radom ili gubitkom zuba.